COURTROAD ACRE
Takaisin hevoslistaukseen

B'M Koruban


©

Kutsumanimi Koruban Rotu Oldenburginhevonen Sukupuoli Ori
Syntynyt 01.11.2015 (4v) Säkäkorkeus 171cm Painotus Kouluratsastus
Omistaja Bino VRL-03910 Rek. VH16-013-0089 Kasvattaja Bino VRL-03910
Asuintalli Courtroad Acre


Luonnekuvaus

Koruban on ensimmäinen B'M-kasvatusliitteen alla syntynyt varsa ja samalla tallin ensimmäinen oldenburg-kasvatti. Koulusuvusta polveutuva ori on näyttäväliikkeinen ja erittäin laadukas ratsu, ja sillä on potentiaalia kouluratsastuksen huipulle asti. Näyttävä musta ori on kovaluonteinen ja monessa asiassa periksiantamaton, mutta johdonmukaisella käsittelyllä ja reiluilla rajoilla sen kanssa kyllä pärjää. Orin käsittelyyn pätee hyvin sanonta rautaisin ottein, mutta silkkihansikkain.

Koruban on osaava ratsu, joskin vaatii ratsastajalta hyvää hevosenlukutaitoa. Ori on reaktiivinen ja avuille hyvin herkkä, joten tarkkana saa olla koko ajan. Ristiriitaiset avut saavat hevosen turhautumaan ja kiukustuessaan se on todella hanakka hankkiutumaan ratsastajastaan eroon. Varsinaista testailua ori ei juuri harrasta, vaan ratsastajat saavat olla sen selässä suhteellisen kevein mielin - ainakin niin kauan, kun avut pysyvät selkeinä ja ratsasta osaa pyytää oria oikein. Koruban on perinyt vanhemmiltaan lennokkaat liikkeet ja hyvät askellajit. Kouluradalla ori loistaa erityisesti lisätyissä askellajeissa, ja sen liikkeissä näkyy molemmilta vanhemmilta peritty askeleen ilmavuus. Kilpailuissa Koruban esiintyy aina edukseen, oltiin sitten radalla tai sen ulkopuolella. Ryhdikäs ori on oikea katseenkääntäjä, ja vakuuttaa hyvällä käsiteltävyydellään ja rauhallisella suhtautumisella kisapaikan hälinään. Kotona treenataan pääsääntöisesti koulua, mutta säännöllisin väliajoin myös hypätään. Esteillä Koruban menee eikä meinaa, tekniikalla ei niin väliä kunhan yli mennään ja lujaa. Istunnalla orin menoon saa vähän tolkkua, reippaampia ohjasotteita sen sijaan ei herkkäsuisen orin kanssa kannata edes kokeilla.

Hoitaessa Koruban käyttäytyy, kunhan rajat on neuvoteltu ja hoitaja toimii riittän päättäväisesti. Puuttuvaan auktoriteettiin ori reagoi lähinnä pyörimällä ja pelleilemällä. Turhautumaan päästessään ori saattaa nyppäistä vaatteista tai nostella takasia, mutta puremaan tai potkimaan tuo ei kuitenkaan rupea. Tutun ihmisen kanssa ori on kiltti ja mutkaton hoitaa, toki saattaa tylsistymisen purkaa steppailuun tai sen ulottuville jääneiden hoitotarvikkeiden maisteluun. Koruban on saanut emältään hyvät eväät ihmisen kanssa toimimiseen, eikä mitään kummallisempia käytösongelmia ole esiintynyt. Kengitykset, pesut, lastaukset, siirtymiset tallin ja tarhojen välillä ja muut tavallisimmat toimenpiteet hoituvat aika mutkattomasti.

Muiden hevosten kanssa Koruban käyttäytyy enemmän isänsä tavoin. Muut orit ovat Korubania koittaneet haastaa, mutta nämä kohtaamiset ovat yleensä jääneet aika lyhyiksi ja lopputulokseltaan varsin selkeiksi. Ori ei katsele isottelua hetkeäkään, vaan antaa takaisin vähintäänkin samalla mitalla. Isälleen tuo ei kuitenkaan ole mahtanut vielä mitään, vaikka onkin meidän johtajaoria koettanut haastaa. Muutaman yrityksen jälkeen ori luovutti ja nyt nuo kaksi tulevat ihan hyvin juttuun keskenään. Nämä kaksi pitävätkin sitten muuta laumaa sellaisessa kurissa ja nuhteessa, ettei siihen ole kellään mitään nokan koputtamista.

Suku


i Cormoran v. Wiegand
old 168cm m
ii Khariton evm iii Kazimir II evm
iie Illariana evm
ie Isabella v. d. Koenighaus evm
iei Kayetan evm
iee Averin Vera evm
e Kafone
old 169cm trn
ei Seemann evm
eii Wallenkraft evm
eie Bernhall Olympia evm
ee Karone evm eei Dolomite evm
eee Koralline evm

Jälkeläiset

00-00-0000 --- --- ---
00-00-0000 --- --- ---
00-00-0000 --- --- ---
00-00-0000 --- --- ---

Kilpailut

Kouluratsastus
Sijoituksia: 1kpl

10-01-2017 Romilly KRJ Grand Prix // 31/40
09-01-2017 Romilly KRJ Grand Prix // 33/40
08-01-2017 Romilly KRJ Grand Prix // 12/40
07-01-2017 Romilly KRJ Grand Prix // 22/40
06-01-2017 Romilly KRJ Grand Prix // 36/40
05-01-2017 Romilly KRJ Grand Prix // 35/40
04-01-2017 Romilly KRJ Grand Prix // 20/40
03-01-2017 Romilly KRJ Grand Prix // 28/40
02-01-2017 Romilly KRJ Grand Prix // 38/40
01-01-2017 Romilly KRJ Grand Prix // 2/40

Esteratsastus
Sijoituksia: 0kpl

10-08-2018 Hiivurin Suomenhevoset ERJ 120cm // -
09-08-2018 Hiivurin Suomenhevoset ERJ 120cm // -
08-08-2018 Hiivurin Suomenhevoset ERJ 120cm // -
07-08-2018 Hiivurin Suomenhevoset ERJ 120cm // -
06-08-2018 Hiivurin Suomenhevoset ERJ 120cm // -
12-01-2017 Kievarinkuja ERJ 110cm // 19/30
11-01-2017 Kievarinkuja ERJ 110cm // 16/30
10-01-2017 Kievarinkuja ERJ 110cm // 29/30

Kuulumisia

1 päiväkirjamerkintä

2.4.2016 E=mc²

Tarrasin kiinni orin harjaan sen loikatessa sivulle. Se puri kiinni kuolaimeen ja kuuroutui avuille täysin - oli ihan turha edes yrittää mitään. Sivuloikan jälkeen hevonen jatkoi matkaa eteenpäin, kuolain edelleen tiukasti hampaiden välissä, vähät välittämättä yrityksistäni hillitä sen menoa. Vauhti oli kova ja kulmaan tullessa fysiikan lait sitten veivätkin voiton. Koruban kääntyi kyllä näppärästi, mutta allekirjoittanut jatkoi kasvavalla kiihtyvyydellä matkaa maneesin seinään. Ori meni menojaan ja minä jäin maahan arvailemaan, kuinka monta luuta mahdollisesti pysyi ehjänä.

Saatuani itseni jotenkin jalkeille nilkutin maneesin toiseen päähän jääneen orin luo toivoen, että lopputreenin pysyisin edes kyydissä. Viime päivinä oltiin neuvoteltu milloin mistäkin ja minä olin viikon jo kahdesti lentänyt satulasta kuin nato-ohjus. Tämän päivän mahalasku toi saldon kolmeen, mikä oli jo jonkinlainen ennätys, ainakin mitä ihan viime aikoihin tulee. Kiivetessäni takaisin Korubanin selkään mieleen palasi elävästi ensimmäinen vuosi Ransonen kanssa. Tässä oli jotain samaa, fiilis putoamisen jälkeen ainakin oli hyvin samankaltainen ja maneesin hiekkakin maistui hyvin tutulta. Huokaisten pyysin orilta käyntiä, kaipa tämä oli vietävä loppuun, meni syteen tai saveen.

Keräsin ohjat ja pyysin pohkeella oria eteen-ylös. Koruban vastasi apuihin yllättävän hyvin, ja jätti vallankumousyrityksen tällä kertaa väliin. Pidin orin napakasti ohjan ja pohkeen välissä ja hain koko ajan lyhyempää muotoa. Takaosan moottorin käynnistyessä kunnolla jatkoin vielä hetken aktiivista työstämistä, koko ajan pitäen huolen siitä, että orin keskittyminen ei päässyt hetkeksikään herpaantumaan. Päästin orin rennompaan muotoon vasta muutaman onnistuneen kierroksen jälkeen, varmistuttuani siitä, että tällä kertaa se myös pysyisi avuilla. Hiljalleen pidensin ohjaa ja orin tuntuessa taas rennolta päästin sen kokonaan vapaalle ohjalle. Koruban ravasi reippaasti eteenpäin, ja malttoi kuunnella apuja - jopa niitä pidättäviä.

Loppukäyntien jälkeen suunnattiin vielä maastoon jäähdyttelemään ja palautumaan. Sen verran poikettiin tallille että sain Korubanille vilttiä päälle, ori oli hionnut ihan kiitettävästi ja saisi kävelyn ajan kuivatella fleecen alle. Tallipihalta suunattiin kohti laidunta ja portille päästessä lähdettiin seuraamaan aidan ulkopuolta. Lenkki laitumen ympäri oli juuri sopiva treenistä palautteluun. Koruban oli rennon oloinen ja aiempi fysiikan lakien demonstraatio oli siltä selvästi jo unohtunut. Rapsuttelin tyytyväisenä pärskivää oria harjan tyvestä, enkä voinut olla ihmettelemättä miten loistava ensimmäinen kasvatti B'M Warmbloodsiin oli siunaantunutkaan. Koruban on aivan käsittämätön yhdistelmä Amonia ja Kafonea, molemmilta on todellakin peritty ne parhaat puolet. Ratsastuksen suhteen toki vielä joudutaan tekemään jonkin verran hommia, mutta sellaista se nuorten kanssa on aina, erityisesti kun kyse on suoritushevosista. Liikettä Korubanista ainakin löytyy, sekä koulupuolelle että tämän päivän kissaloikan perusteella myös esteille. Sen verran oli hypyssä ilmaa, että hyvinkin 150-tasolle voidaan tähdätä. Eiköhän tästä meidän hurmurista vielä todellinen supertähti saada.
- Bino


Valmennukset

0 valmennusta
Koruban on virtuaalihevonen


Edellinen päivitys 2.11.2018
Hevosen kuvat:
Ulkoasu: Bino